MENU
  Gereja Christ Melaka
Gereja Christ di jalan gereja mula dibina pada tahun 1741 siap sepenuhnya pada tahun 1753. Gereja sederhana besar ini
merupakan bangunan batu yang kukuh dengan senibina gereja yang terdapat di Belanda. Di samping berperanan sebagai tempat beribadat dan penganut Protestant, terdapat juga beberapa pembesar dan paderi yang di kebumikan di ruang gereja ini.
Gereja St. Peters  
Gereja st peters adalah salah sebuah gereja Katolik yang tertua di Malaysia. Ianya terletak di Jalan Tun Sri Lanang (dahulunya dikenali sebagai jalan Bendahara).ianya di bina sekitar tahun 1701,yang dikelolakan oleh pentadbiran Bishop di Macau bertujuan menyebarkan fahaman Kristian Katolik kepada penduduk setempat. Tapak gereja ini di sumbangkan oleh seorang pembesar Belanda yang bernama Franz Amboer menandakan tamatnya permusuhan fahaman pembinaan Gereja Katolik di Melaka. Reka bentuk gereja ini mirip kepada reka bentuk gereja yang terdapat di Portugal.
  Gereja St. Francis Xavier
Gereja St.Francis Xavier yang terletak di antara dua jalan iaitu di Jalan Laksamana dan Jalan Gereja,telah dibina pada tahun 1849 diatas tapak gereja yang dibina oleh Fr.Gasper de Cruz pada tahun 1553 iaitu selepas lebih 40 tahun portugis menakhluk Melaka. Gereja tersebut di kenali sebagai Dominican Conven of Our Lady of the Rosary. Gereja ini di namakan sebagai gereja St. Francis sempena nama seorang paderi terkenal iaitu Fr.st. Francis Xavier. Ia dibina menyerupai Cathedral of St. Peter di selatan perancis yang mempunyai 2 menara dan merupakan salah sebuah gereja katolik yang tertua di Malaysia yang terus digunakan hingga ke hari ini.

 

Gereja Tamil Methodist  
Gereja Tamil Methodist yang berusia 100 tahun telah dibina pada tahun 1908, ciri aslinya sebagai sebuah bangunan bersejarah masih kekal sehingga hari kini. Gereja Methodist terawal di Melaka ini telah dibina daripada derma terkumpul sebanyak US 5,000 daripada empat kaum utama iaitu cina,inggeris, baba dan Tamil yang menganut ajaran Methodist di Melaka. Derma usaha tersebut telah diterajui oleh Bishop William F.Oldham.

Pautan Laman